Epilèpsia

Del llatí epilèpsĭa, y aquest del gr. ἐπιληψία epilēpsía.

L'epilèpsia és una malaltia cerebral caracteritzada per una activitat elèctrica anormal que provoca convulsions o comportaments i sensacions inusuals, i, a vegades, pèrdua de conciència, que té conseqüèencies neurològiques, cognitives, psicològiques i socials

Definició segons OMS / ILAE / IBE

L’epilèpsia és una qüestió global

40

patiran una o més crisis al llarg de la seva vida

2700

és el cost anual associat a la malaltia a Espanya

300

d'epilèpsia registrats a Europa cada any

mjn-neuro ha desenvolupat una solució d’ajuda a les persones amb epilèpsia

Descubreix el nostre projecte
L’OMS fa una crida

L’epilèpsia, un imperatiu de salut pública

El informe se presenta con datos alentadores que revelan que cerca de la cuarta parte de los casos de epilepsia son prevenibles y que el 70% de los afectados pueden vivir sin crisis con medicación eficaz y de bajo coste. Como demuestran los datos de varios países, es posible integrar la epilepsia en la atención primaria y garantizar así que todas las personas con epilepsia tengan acceso a tratamientos y servicios de calidad y asequibles.  Leer más 🡢

La càrrega social de l’epilèpsia

Aproximadament la meitat dels adults amb epilèpsia tenen almenys un altre problema de salut. Els trastorns psiquiàtrics, com la depressió i l’ansietat, empitjoren les crisis i redueixen la qualitat de vida. L’epilèpsia té importants repercussions econòmiques, tant per l’atenció sanitària que requereix com per la pèrdua de productivitat laboral.

Estigmatització i discriminació

A tot el món, les persones amb epilèpsia són objecte de discriminació i violacions dels drets humans. L’estigmatització de l’epilèpsia pot fer que els afectats no busquin tractament i té conseqüències per a la qualitat de vida i la integració social. Per reduir l’estigmatització cal millorar els coneixements i augmentar la conscienciació sobre l’epilèpsia a l’escola, el lloc de treball i la comunitat.

Dèficit terapèutic/h4>

Tres quartes parts de les persones amb epilèpsia que viuen en països d’ingressos baixos no reben el tractament que necessiten. No obstant això, fins a un 70% d’elles podrien deixar de tenir crisi amb un ús apropiat de medicaments anticomicials.

Prevenció

S’estima que el 25% dels casos d’epilèpsia es poden prevenir. Els principals factors de risc modificables són les lesions perinatals, les infeccions del sistema nerviós central, els traumatismes cranioencefàlics (TCE) i els accidents cerebrovasculars (ACV). La prevenció de l’epilèpsia és una necessitat urgent desatesa.

Te escuchamos:
Explica’ns sobre la teva epilèpsia

Accedeix al qüestionari

Estigma

Molts afectats sofreixen la malaltia en silenci per a evitar el rebuig de la societat davant el desconeixement sobre l’epilèpsia

Entre el 20% i el 55% de persones amb epilèpsia pateixen també depressió, però només una petita porció estan diagnosticats i tractats.

 Font: European Journal of Epilepsy

La incertesa i l’epilèpsia: una relació directa

És impossible saber quan ocorrerà una crisi, quant durarà i quins efectes negatius pugui tenir, això genera en molts casos depressió i ansietat en el pacient, agreujant el risc de sofrir crisi.

L’epilèpsia és una condició neurològica d’abast psicosocial

Per a les persones amb epilèpsia, l’ansietat social afecta la seva qualitat de vida. Independentment de qui experimenti ansietat social, el trastorn pot tenir múltiples conseqüències dramàtiques, que inclouen aïllament, pèrdua d’autoestima i un estil de vida deteriorat.

EL QUE ES VEU

La societat, generalment, associem les convulsions com a única conseqüència de la malaltia.

EL QUE ÉS VEU

La societat, generalment, associem les convulsions com a única conseqüència de la malaltia.

EL QUE ÉS

L’epilèpsia, però, té moltes més conseqüències que dificulten la qualitat de vida de qui la pateix. L’estigma social generalitzat dificulta als afectats comunicar el que senten.

EL QUE ÉS

L’epilèpsia, però, té moltes més conseqüències que dificulten la qualitat de vida de qui la pateix. L’estigma social generalitzat dificulta als afectats comunicar el que senten.

Els falsos mites de l'epilèpsia

Toca els quadres per a detalls 

FALS
L'epilèpsia és una malaltia mental

L’excés esporàdic d’activitat elèctrica en un grup de neurones és l’origen d’una crisi epilèptica (parcial o generalitzada). Es tracta d’un problema físic, i no d’un problema mental.

FALSO
L'epilèpsia és una afectació rara

Segons l’OMS, 50.000 persones en el món sofreixen epilèpsia. Això significa que de cada 100 persones, 1 estaria afectada.

FALSO
Les llums intermitents provoquen epilèpsia

Els flaixos de llum només afecten les persones afectades d’epilèpsia fotosensitiva, que acostuma a afectar nens i joves. Les llums per si soles no provoquen epilèpsia.

FALSO
Una crisi epilèptica provoca convulsions violentes

Hi ha diferents graus d’afectació de les crisis. Existeixen per exemple les crisis parcials, que no provoquen ni la pèrdua de coneixement i fins i tot poden passar desapercebudes.

FALSO
L'epilèpsia es contagia per contacte físic

Existeixen factors genètics i físics, entre altres, que poden propiciar l’epilèpsia, però mai el contacte físic amb altres persones.

FALSO
S'ha d'introduir un objecte en la boca durant una crisi

Aquest fals mite sobre primers auxilis front un atac epilèptic per a evitar que s’empassi la llengua pot perjudicar greument l’afectat. Mai introduir res en la boca del malalt.
https://www.youtube.com/watch?v=K-OHKp3MsK8
mjn-neuro i l’epilèpsia

“Hola, soc la Marina i fa 13 anys que tinc epilèpsia”

Veure vídeo sobre Marina i els fundadors de <strong>mjn-neuro</strong>

Una motivació personal,
a la recerca d’un resultat global

Marina és una de les filles de David Blánquez, co-fundador i CEO de mjn-neuro. La implicació de mjn-neuro amb el col·lectiu afectat va més enllà de la tecnologia, concebiendo el seu valor en un entorn social.

Són moltes les històries que conviuen amb l'epilèpsia

Vols que t’informem de novetats?

Rep en el teu correu informació sobre el nostre projecte i l’epilèpsia

Vull estar informat de les novetats