Malaltia d’Alzheimer

 

També denominada Demència Senil de Tipus Alzheimer (DSTA), o Alzheimer

La malaltia d'Alzheimer és un tipus de demència que deteriora progressivament la memòria i la capacitat de pensar, afectant eventualment les habilitats per a fer tasques quotidianes. A més, les persones amb aquesta malaltia experimenten canvis en el seu comportament i personalitat.

La malaltia d’Alzheimer és la forma més comuna de demència

L’OMS reconeix la demència com una prioritat de salut pública

 

55

amb demència a tot el món

10

diagnosticats cada any

30

segons estimacions de l'OMS

L’Alzheimer és una epidèmia creixent

 

mjn-neuro ha desenvolupat un projecte d’ajuda a les persones amb Alzheimer

 

Descobreix el nostre projecte
L’OMS fa una crida

 

La malaltia d’Alzheimer, un problema global

 

La malaltia d’Alzheimer és un trastorn cerebral que, de manera progressiva, deteriora la memòria i la capacitat de pensar. A mesura que avança, afecta fins i tot les tasques més simples del dia a dia. A més d’aquests problemes cognitius, els qui pateixen Alzheimer sofreixen canvis significatius en la seva conducta i personalitat. Els símptomes inicials poden ser lleus, com a oblits ocasionals o dificultat per a recordar noms i esdeveniments recents. Amb el temps, aquests símptomes empitjoren, dificultant la realització d’activitats quotidianes i la comunicació amb els altres. La malaltia no sols afecta a la persona diagnosticada, sinó també als seus familiars i cuidadors, els qui han d’adaptar-se a noves i desafiadores circumstàncies. Les causes que originen l’Alzheimer encara són desconegudes. Encara que no té cura, existeixen tractaments i teràpies que poden ajudar a alleujar alguns símptomes i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. El diagnòstic sovint es fa tard i la prevenció, ara com ara, no és possible.

Estrès i falta de recursos

 

El 70% dels cuidadors de demència diuen que la coordinació de cures és estressant. Dos terços també tenen dificultats amb trobar recursos i suport per a les seves necessitats

Salut dels cuidadors

 

El 74% dels cuidadors diuen que els preocupa mantenir la seva pròpia salut des que van començar a proporcionar les cures

Falta d’ajudes

 

El 60% dels cuidadors creuen que el sistema sanitari no ajuda eficaçment als pacients i a les seves famílies en la cura de la demència

Major risc per a les dones

 

El risc per a tota la vida de l’Alzheimer a l’edat de 45 anys és 1 en 5 per a dones i 1 en 10 per a homes

Símptomes

Els malalts d’Alzheimer van perdent els seus records i la seva identitat fins no reconèixer la realitat que els embolica. La malaltia dura entre 7 i 15 anys des del diagnòstic. Durant aquest temps, l’afectació i dependència del malalt són cada vegada majors.

 

Principals símptomes de la malaltia d’Alzheimer

 

  • Pèrdua de memòria
  • Problemes de llenguatge
  • Dificultat per a fer tasques simples
  • Desorientació en temps i espai
  • Pèrdua en capacitat de jutjar
  • Dificultat per a tenir pensaments elaborats
  • Pèrdua d’objectes
  • Canvis en l’estat d’ànim
  • Canvis en la conducta
  • Pèrdua de la iniciativa

 

Morbilitat

Mortalitat i morbositat

 

L’Alzheimer no és només la pèrdua de la memòria, l’Alzheimer mata

  • 1 de 3 persones majors mor amb Alzheimer o una altra demència. Aquesta malaltia mata a més persones que el càncer de mama i el càncer de pròstata combinats.
  • Les morts degudes a la malaltia d’Alzheimer s’han més que duplicat entre 2000 i 2021, mentre que les morts per malaltia cardíaca – la major causa de morts – han disminuït.
  • A l’edat de 70 anys, les persones majors amb Alzheimer són dues vegades més propenses a morir abans de complir 80 anys que els que no tenen la malaltia.
  • Les persones amb 65 anys i majors sobreviuen una mitjana de 4 a 8 anys després d’un diagnòstic d’Alzheimer, tanmateix alguns viuen fins a 20 anys amb Alzheimer. Això reflecteix la progressió lenta i incerta de la malaltia.

Les preguntes de l'Alzheimer

Toca els quadres per detalls 

 

1 - Què és l'Alzheimer?

L’Alzheimer és una malaltia cerebral, no contagiosa, progressiva i irreversible, que altera de manera gradual la memòria i altres funcions cognitives, afectant l’habilitat per a aprendre, raonar, fer judicis, comunicar-se i dur a terme activitats quotidianes. A més, és freqüent que apareguin canvis en la conducta i el comportament. Tot això, a conseqüència de la progressiva pèrdua de neurones i de les connexions entre elles.

2 - Quins són els símptomes de la malaltia d'Alzheimer?

Els símptomes de l’Alzheimer tenen una afectació directa sobre les activitats de la vida quotidiana. Els principals símptomes de l’Alzheimer són cognitius i conductuals com, per exemple, els següents: Oblits o dificultat per a recordar informació recent; repetició insistent d’un tema; dificultat per a planificar, raonar, o orientar-se; mostrar confusió; dificultat per a mantenir una conversa; pèrdua d’objectes personals; alteracions del judici; apatia; retraïment o aparent pèrdua d’interès; nerviosisme en ambients o situacions noves; necessitat creixent d’ajuda per pèrdua d’autonomia.

3 - Existeix una cura o un tractament per a la malaltia?

Actualment no existeix cap fàrmac ni tractament capaç de curar aquesta malaltia. Els tractaments que es prescriuen fins a la data poden alleujar els símptomes, però no exerceixen cap influència en els canvis cerebrals deguts a l’Alzheimer.
Recentment ha estat aprovada per primera vegada als Estats Units la comercialització d’un nou fàrmac, capaç d’alentir la deterioració cognitiva en persones amb Alzheimer.

4 - Si no existeix una cura, Per què és tan important el diagnòstic?

Disposar d’un diagnòstic d’Alzheimer permet a la persona afectada fer plans de futur i prendre les seves pròpies decisions abans que l’avanç de la malaltia li ho impedeixi.
Un diagnòstic precoç quan la persona encara tingui capacitat suficient per a prendre decisions respecte al seu propi futur li permet recórrer a les eines de protecció jurídica pertinents (per exemple, testament vital o voluntats anticipades) i expressar el seu desig respecte a aquesta i altres qüestions vinculades a la seva atenció i cura quan l’avanç de la malaltia li ho impedeixi.

5 - Què causa la malaltia d'Alzheimer?

Encara es desconeixen quines són les causes que originen l’Alzheimer. Cada vegada són més les evidències que donen suport a la idea que no hi ha una única causa, sinó que són diversos els factors que poden incidir en el seu possible desenvolupament. El principal factor és l’edat. El següent, la genètica, havent-se d’entendre que alguns gens incrementen el risc de patir Alzheimer.
Els factors modificables són aquells que concerneixen al control de la salut cardiovascular i al foment d’hàbits de vida saludables, entre els quals destaquen l’activitat cognitiva i social, una adequada nutrició, l’activitat física i procurar una bona qualitat del somni.

6 - A qui afecta més aquesta malaltia, a homes o dones?

L’Alzheimer afecta de manera desproporcionada a les dones. En part, per una qüestió de major longevitat. També semblen existir altres factors vinculats al sexe femení, com a qüestions hormonals. Encara no són coneguts exactament els mecanismes i és una via actual de recerca molt activa.

7 - Difereix la malaltia d'Alzheimer d'una persona a una altra?

Sí, la malaltia afecta a cada persona de manera distinta. Malgrat les diferències entre persones, existeix un patró clínic que permet disposar d’una descripció de l’evolució típica, a partir de la qual es defineixen les diferents fases de la malaltia d’Alzheimer. A més, en una mateixa persona poden confluir altres problemes de salut que, afegits a l’Alzheimer, facin més complexes les seves necessitats de cura.

8 - L'Alzheimer és hereditari?

Només en un 1% dels casos o menys, el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer és atribuïble a una causa genètica, és a dir, és hereditari. Ser fill o filla d’algú que pateixi o hagi patit Alzheimer no implica que es vagi a desenvolupar la malaltia. Hi ha alguns gens que incrementen el risc, però sense arribar a ser determinants.

9 - Existeix alguna prova que diagnostiqui l'Alzheimer?

Actualment no existeix cap prova que determini al 100% si algú pateix Alzheimer. Encara que s’està avançant molt en la detecció de l’Alzheimer a partir de biomarcadors, el diagnòstic de la malaltia d’Alzheimer continua sent clínic, requereix de la presència de símptomes de deterioració cognitiva i que es descarti que sigui degut a altres causes.

Vols que t’informem de novetats?

 

Rep en el teu correu informació sobre el nostre projecte i l’Alzheimer

 

Vull estar informat de les novetats